Már 155 szócikk közül válogathatsz.

A Táncpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Táncpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Országos Mozdulatművészeti Tanítóképző Tanfolyam
Verzió: 13  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-12-10 17:23:57
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Országos [Mozdulatművészet]i Tanítóképző Tanfolyam

köznyelvi elnevezései:
[állami tanfolyam] vagy [Róka-féle tanfolyam]
 

Ezzel az elnevezéssel: (A Belügyminiszter 1561500/1945-ös BM rendlettel (1945. október 30.) felállítja az Országos Mozdulatművészeti Tanítóképző Tanfolyamot, mely önálló 3 éves tantervű képzés. E tanfolyamon a háború miatt kimaradt vizsgázók is befejezhetik tanulmányaikat.)
 

további hivatalos elnevezései:
Tánc- és [Mozdulatművészet]-tanítóképző Országos Tanfolyam,
Országos Táncmester- és mozdulatképző Tanfolyam,
Tánc- és Mozdulattanítóképző Országos Tanfolyam)
 
Fennállt 1929-1949 között
 
 
Magyarország első hivatalos táncművészeti képzőintézménye, melyet a [táncmester]([társastánc]) képzés kiegészítésével hoztak létre a magyar [modern tánc] - [Mozdulatművészet] államilag elismert diplomáinak kiadására.
20 éves történetet alatt képzési formája, időtartama, tanrendje többször változott.
1947-ig a belügyi tárca alá tartozott majd a Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium (Kultusz) kezelésébe került. 1948 decemberében megszüntetésre kerül, utolsó végzősei 1949-ben kapnak diplomát.
Elvileg jogutódja az 1949-ben elintított [Táncművészeti Iskola], melynek átalakulásával 1950-ben létrejön az [ÁBI] [Állami Balett Intézet] (ma: [Magyar Táncművészeti Főiskola])

1947-ig a belügyi tárca alá tartozott majd a Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium (Kultusz) kezelésébe került. 1948 decemberében megszüntetésre kerül, utolsó végzősei 1949-ben kapnak diplomát. (A Belügyminiszter 637440/1948 BM rendeletével megszünteti az Országos Mozdulatművészeti Tanítóképző Tanfolyamot (1948. december 6.). "A tánc és mozdulatművészet színvonalának emelése, valamint a tánc és mozdulatművészet képzés folyamatosságának biztosítása érdekében a vallás és közoktatásügyi miniszter az 1949/50. tanévre tánciskola létesítését határozta el.")
Elvileg jogutódja az 1949-ben elintított [Táncművészeti Iskola], melynek átalakulásával 1950-ben létrejön az [ÁBI] [Állami Balettintézet] (ma: [Magyar Táncművészeti Főiskola])

 
Igazgatója [Pálfy György], majd halála után 1949-ben [Hirschberg Erzsébet].

 

 


irta: Fenyves Márk


Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése