Már 152 szócikk közül válogathatsz.

A Táncpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Táncpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Hivatalos üzenet a Tánc világnapja alkalmából

2010. április 29.
 
 
Az ENSZ 2010-et a Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Évévé nyilvánította, és az UNESCO-t jelölte ki a megemlékezések szervezésére, mivel az UNESCO-nak már több mint 60 év tapasztalata van annak támogatásában, hogy az emberek jobban megismerjék és megértsék egymást.
 
Irina Bokova, az UNESCO új főigazgatója egy univerzális képet vázolt fel, amelyet ő „új humanizmus”-nak nevezett; egy olyan képet, amely a teljes emberi társadalom számára nyitott, humán választ ad a globalizáció és a válság kérdéseire, és amelynek célja a társadalmi összetartozás támogatása, valamint a béke megőrzése.
 
A tánc minden kultúrának szerves része, és ideális eszköz arra, hogy összekapcsolja a különböző országok népeit.
A fesztiválok a legéletszerűbb módon segítik egymás kölcsönös megismerését, és a másság tiszteletét;a nemzetközi táncfesztiválokat minden évben több százmillió ember látogatja. A külföldi országokban tanító tanárok maguk is a megértés hídját építik, és ez a híd összeköti a táncosok testét; több tízezer tánctanár utazik külföldre minden évben.
A kongresszusok és nyitott konferenciák lehetőséget biztosítanak arra, hogy az emberek bemutathassák a munkájukat a közönségnek; minden évben több tucat nemzetközi találkozót szerveznek a táncművészetet kutatóinak, történészeinek és kritikusainak.
 
Még a fesztiválok világán kívül is, ha valaki egyszerűen a televízióban nézi egy idegen ország táncközvetítését, ennek révén a leglátványosabb, legmegragadóbb és legmeggyőzőbb módon kaphat képet egy másik etnikai csoportról.
 
A kulturális sokszínűség illusztrálására és az egymáshoz való közeledés megtestesítésére nincs jobb eszköz a táncnál.
 
 
 
Alkis Raftis professzor
UNESCO, Párizs

Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése