Már 152 szócikk közül válogathatsz.

A Táncpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Táncpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Mirkovszky Mária

(Budapest. 1896. április 12. - Pécs, 1987. május 19.)
mozdulatművész, pedagógus
 
Dienes Valéria Orkesztikai Iskolájának elvégzése után a plasztikai osztály vezetője (1917-1918). A magánkurzusok egyik csoportját saját lakásán tanította és Dienes Valéria asszisztense volt a főúri magán kurzusokon.
Az Orkesztikai Iskolát tovább vezette a Semmelweis utcai vívóteremben 1920 és 1924 között, amikor Dienes Valéria emigrációban tartózkodott. Később párizsi tanulmányútja után saját iskolát nyitott, amelyet a háború utáni években különböző neveken (művésztréning stb.) tartott fenn, így mentve át az orkesztikai technikát a tilalmi időszak utánra. Dienes Valéria leghűségesebb tanítvány, akinek a halála után a 80-as években ismét tanított mozdulatművészetet.
 
Irodalom:
Dienes Gedeon: M.M. 90 éves. In [Táncművészet]? 1986,
Beszélgetés M.M.-val. In Táncművészeti Dokumentumok 1986.
 
Szerző: Dienes Gedeon


A szócikkhez társított címkék:
modern tánc , mozdulatművészet , orkesztika
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése