Már 152 szócikk közül válogathatsz.

A Táncpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Táncpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Országos Mozdulatművészeti Tanítóképző Tanfolyam

köznyelvi elnevezései:
Ezzel az elnevezéssel: (A Belügyminiszter 1561500/1945-ös BM rendlettel (1945. október 30.) felállítja az Országos Mozdulatművészeti Tanítóképző Tanfolyamot, mely önálló 3 éves tantervű képzés. E tanfolyamon a háború miatt kimaradt vizsgázók is befejezhetik tanulmányaikat.)
 
további hivatalos elnevezései:
Tánc- és Mozdulatművészet-tanítóképző Országos Tanfolyam,
Országos Táncmester- és mozdulatképző Tanfolyam,
Tánc- és Mozdulattanítóképző Országos Tanfolyam)
 
Fennállt 1929-1949 között
 
 
Magyarország első hivatalos táncművészeti képzőintézménye, melyet a [táncmester]?([társastánc]?) képzés kiegészítésével hoztak létre a magyar modern tánc - Mozdulatművészet államilag elismert diplomáinak kiadására.
20 éves történetet alatt képzési formája, időtartama, tanrendje többször változott.
1947-ig a belügyi tárca alá tartozott majd a Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium (Kultusz) kezelésébe került. 1948 decemberében megszüntetésre kerül, utolsó végzősei 1949-ben kapnak diplomát. (A Belügyminiszter 637440/1948 BM rendeletével megszünteti az Országos Mozdulatművészeti Tanítóképző Tanfolyamot (1948. december 6.). "A tánc és mozdulatművészet színvonalának emelése, valamint a tánc és mozdulatművészet képzés folyamatosságának biztosítása érdekében a vallás és közoktatásügyi miniszter az 1949/50. tanévre tánciskola létesítését határozta el.")
Elvileg jogutódja az 1949-ben elintított Táncművészeti Iskola, melynek átalakulásával 1950-ben létrejön az ÁBI Állami Balettintézet (ma: Magyar Táncművészeti Főiskola)
 
Igazgatója [Pálfy György]?, majd halála után 1949-ben [Hirschberg Erzsébet]?.

 

irta: Fenyves Márk


A szócikkhez társított címkék:
főiskola , modern tánc , mozdulatművészet , oktatás , orkesztika
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése